martes, 6 de octubre de 2015

9 D´OCTUBRE: DIA DELS VALENCIANS!!!



ACTES. http://www.gva.es/contenidos/publicados/multimedia/prensa/20151001/doc/programa9.pdf

El 9 d'octubre és el Dia dels Valencians. 

Es commemora l'entrada a València de Jaume I en 1238

El Rei no va cedir a les pressions de les hosts militars, posades sobretot per Aragó, ni als finançadors de la conquista que van ser els burgesos de Catalunya. I va decidir crear un nou Regne amb senyes pròpies, règim jurídic propi, els seus furs, i participació d'estaments en les Corts Valencianes. Dins de la Corona d'Aragó, que es va caracteritzar pel pactisme, el model federal de monarquia o monarquia composta, que va perdurar fins al 1714, amb la capitulació de Mallorca.


És un dia de celebració (també la mocadorà) i de festa. Però també d'història que no cal oblidar. 

Un dels motius de les Primeres Germanies Valencianes va ser que el nou Rei Carles I no havia jurat els Furs Valencians. Vicent Peris, velluter nascut a Segorbe, va ser capità general de l'exèrcit agermanat, i executat el 3 de març del 1521.

Davant de la mort sense descendència de l'últim rei de la Casa d’Augsburg, Carles II, en la Guerra de Successió a la Corona d'Espanya, els valencians, igual que la immensa majoria de la Corona d'Aragó, van recolzar als austriacistes. Van guanyar els borbó (botiflers) i van perdre els maulets. El nou Rei, primer de la Casa de Borbó, Felip V, gens volgut a Xàtiva, va llevar els Furs Valencians «per dret de conquesta».




Va caldre esperar al 1931 perquè sorgira l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de la Regió Valenciana. En 1936 es van establir les Bases per a l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, en 1937 l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de la Regió Valenciana i el Projecte d'Estatut d'Autonomia per al País Valencià. 

Després vingué la llarga dictadura de Franco amb repressió, mà dura i folklore.

Els ajuntaments sorgits de les primeres eleccions democràtiques, en el 1979, van demanar el retorn de l'Autonomia. Així en 1981 va veure la llum el Projecte de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, i en 1982 l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.


D'aquesta manera l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat va recuperar l'autogovern dels valencians.



El 9 de octubre es el Día de los Valencianos. 

Se conmemora la entrada en Valencia de Jaume I en 1238

El Rey no cedió a las presiones de las huestes militares, puestas sobre todo por Aragón, ni a los financiadores de la conquista que fueron los burgueses de Cataluña. Y decidió crear un nuevo Reino con señas propias, régimen jurídico propio, sus fueros, y participación de estamentos en las Cortes Valencianas. Dentro de la Corona de Aragón, que se caracterizó por el pactismo, el modelo federal de monarquía o monarquía compuesta, que perduró hasta 1714, con la capitulación de Mallorca.



Es un Día de celebración (también la mocaorá) y de fiesta. Pero también de historia que no hay que olvidar. 

Uno de los motivos de las Primeras Germanias Valencianas fue que el nuevo Rey Carlos I no había jurado los Fueros Valencianos. Vicente Peris, terciopelero nacido en Segorbe, fue capitán general del ejercito agermando, y ejecutado el 3 de marzo de 1521

Ante la muerte sin descendencia del último rey de la Casa de Habsburgo, Carlos II, en la Guerra de Sucesión a la Corona de España, los valencianos, al igual que la inmensa mayoría de la Corona de Aragón, apoyaron a los austracistas. Ganaron los borbones (botiflers) y perdieron los maulets. El nuevo Rey, primero de la Casa de Borbón, Felipe V, nada querido en Xàtiva, quitó los Fueros Valencianos "por derecho de conquista".

Hubo que esperar a 1931 para que surgiera el Anteproyecto de Estatuto de Autonomía de la Región Valenciana. En 1936 se establecieron las Bases para el Estatuto de Autonomía del Paía Valenciano, en 1937 el Anteproyecto de Estatuto de Autonomía de la Región Valenciana y el Proyecto de Estatuto de Autonomía para el País Valenciano. 

Después la larga dictadura de franco. Represión, mano dura y folclore. 

Los Ayuntamientos surgidos de las primeras elecciones democráticas, en 1979, pidieron el retorno de la Autonomía. Así en 1981 vio la luz el Proyecto de  Estatuto de Autonomía del País Valenciano, y en 1982 el Estatuto de Autonomía de la Comunidad Valenciana.

El Estatuto de Autonomia de la Comunidad recuperó el autogobierno de los valencianos.






No hay comentarios:

Publicar un comentario